Preparation of Biocompatible Polyvinyl Alcohol Composite Nanofibers Containing Artemisia aucheri Extract with Desirable Antibacterial Properties

Document Type : Original Article

Authors

1 Department of Chemistry, Faculty of Science, Kerman Branch, Islamic Azad University, Kerman, Iran

2 Young Researchers and Elite Club, Sirjan Branch, Islamic Azad University, Sirjan, Iran

3 Department of Microbiology, Faculty of Science, Kerman Branch, Islamic Azad University, Kerman, Iran


  • Wu, G. Li, X. Xu, L. Zhu, R. Huang, X. Chen, TrAC Trends in Analytical Chemistry, 113, 2019, 140.
  • Lang, Y. Liu, Z. Zheng, Advanced Materials, 31, 2019, 79.
  • T. Tran, P.H. Tran, T.T. Tran, Drug Development and Industrial Pharmacy, 45, 2019, 514.
  • Jaggessar, H. Shahal, A. Mathew, K.D.V. Yarlagadda, Journal of Nanobiotechnology, 15, 2017, 64.
  • Saha, R. Rakshit, K. Mandal, Journal of Magnetism and Magnetic Materials, 475, 2019. 130.
  • A. Arbab, A.A. Memon, N. Mengal, I.A. Sahito, S.H. Jeong, Journal of Colloid and Interface Science, 539, 2019, 106.
  • Hasan, M.K. Hassan, M.T. Ali, Journal of VLSI Design Tools and Technology, 5, 2019, 1.
  • O. Lopez, A.L. Rossi, P.L. Bernardo, R.O. Freitas, Ceramics International, 45, 2019, 793.
  • Sakai, Y. Taniguchi, K. Uosaki, T. Masuda, Journal of Power Sources, 413, 2019, 29.
  • Tang, S. Wang, Sh. Du, X. Lu, S. Hoang, J. Ding, Catalysis Today, 320, 2019,196.
  • Yang, D. Liu, H. Deng, ACS Nano, 13, 2019, 5058.
  • Xu, M. Chen, M. Boeri, S. Rozovsky, Biophysical Journal, 116, 2019, 475.
  • Pyuskyulyan, S.P. LaMont, V. Atoyan, O. Belyaeva, Acta Geochimica, 38, 2019, 1.
  • Coutier-Delgosha, Journal of Fluids Engineering, 141, 2019, 18.
  • A. Abdel-Gawad, M.A. Sadik, Journal of Alloys and Compounds, 785, 2019, 1284.
  • مسعود صلواتی، زینب فرشته ،"روش‌های ساخت بررسی خواص و کاربردها (نانوشیمی)" ، انتشارات سخنوران، دانشگاه کاشان، شماره 2، 1391.
  • Leso, L. Fontana, I. Iavicoli, Nano Today, 24, 2019, 10.
  • Villena de Francisco, R.M. Garcia-Estepa, Journal of Food Engineering, 238, 2018, 1.
  • T. Cheng, Advanced Nanotechnology, 492, 2019, 12.
  • Queen, M.Sc. Thesis, University of North Carolina State, USA, 2006.
  • T. Tchemtchoua, G. Atanasova, Biomacromolecules, 12, 2011, 3194.
  • Zahedi, I. Rezaeian, S.O. Ranaei-Siadat, Polymers for Advanced Technologies, 21, 2010, 77.
  • Kajdic, O. Planinsek, M. Gasperlin, P. Kocbek, Journal of Drug Delivery Science and Technology, 51, 2019, 672.
  • Sharjeel, H. Tanveer, A.R. Zulfiqar, Materials Science and Engineering, 97, 2019, 966.
  • C.C. Bortolassi, S. Nagarajan, B.A. Lima, Materials Science and Engineering, 102, 2019, 718.
  • فریده طباطبایی یزدی،"بررسی اثر ضدمیکروبی عصاره گیاه کلپوره"، دانشگاه علوم پزشکی همدان، شماره 1، 1394، 16-24.
  • Charernsriwilaiwat, Th. Rojanarata, T. Ngawhirunpat, International Wound Journal, 11, 2014, 215.
  • H. Azarian, P. Boochathum, Materials Science and Engineering, 103, 2019, 1098.
  • شوبو صالح‌پور، "بررسی خواص زیست‌تخریب‌پذیری پلی‌وینیل الکل با نانواالیاف سلولزی"، مجله صنایع چوب، شماره 1، 1397، 508-497.
  • S. Lee, K.H. Choi, H.D. Ghim, Journal of Applied Polymer Science, 93, 2004, 1638
  • Bonelli, G. Poggi, D. Chelazzi, R. Giorgi, Journal of Colloid and Interface Science, 536, 2019, 339.
  • Han, H. Zhang, H. Luo, Chinese Journal of Analytical Chemistry, 46, 2018, 1269.
  • Kudo, J. Ono, Y. Kotsuchibashi, Polymer, 175, 2019, 1.
  • Prabaa, N. Kumar, S. Anandan, Journal of Medical Microbiology, 66, 2017, 255.
  • Basturk, Food Science and Tecnology, 89, 2018, 358.
  • Aftab Uddin, Fish and Shellfish Immunology, 65, 2017, 52.
  • J. Seo, M. Lee, S.B. Jeon, H. Park, S. Jeong, B.H. Lee, Food Control, 72, 2017, 9.
  • Sharikova, Z. Foraida, L. Sfakis, Molecular and Biomolecular Spectroscopy, 227, 2020, 1.
  • Shuanglin, N. Xiaolin, Materials Science and Engineering, 108, 2020, 1.
  • Abral, J. Ariksa, Food Hydrocolloids, 98, 2020, 1.
  • Shahbazi, K. Bahrami, Journal of Pharmacy and Pharmacology, 7, 2019, 37.
  • Yasushi-Tamada, H. Ogasawara, Polymer Testing, 72, 2018, 315.
  • Abdulkhani, J. Hosseinzadeh, Polymer Composites, 38, 2017, 13.
  • H. Kim, H. Lee, Materials Letters, 181, 2016, 367.
  • Wen, Journal of Food Control, 59, 2016, 366.
  • Bonan, A. Batista, Journal of Materials Science and Engineering, 48, 2015, 372.
  • آراسب دباغ‌مقدم، محی‌الدین کاظمی، جبرائیل موفق، "علوم غذایی و تغذیه"، 1398، 91-102.
  • مریم فریودی، علیرضا خشکبار صادقی، "نانوکامپوزیت کربوکسی‌متیل سلولز، ‌کلسیم ‌آلژینات، پلی‌وینیل الکل و نقره به روش الکتروریسندگی و بررسی عملکرد آن به عنوان پانسمان زخم"، انتشارات تربیت مدرس، شماره 20، 1397، 593-601.
  • رشید مقدادی کاسانی، سهیل بدوحی، "بررسی خواص ضدمیکروبی وترمیمی نانوالیاف کتیرا"، فصلنامه علمی بسپارش، شماره 22، 1396، 7-3.
  • مینوصدری، ایمان یوسفی، حسین وطنی،"تهیه نانوالیاف کیتوسان حاوی اسانس حنا و بررسی خواص آنتی‌باکتریایی آن"، انتشارات دانشور پزشکی، شماره 117، 1394، 70-59.
  • Sargazi, D. Afzali, A. Mostafavi, Journal of Polymers and the Environment, 26, 2018, 1804.
  • Sargazi, D. Afzali, A. Mostafavi, Heliyon, 5, 2019, 1.
  • P. He, Q. Zhong, Materials Science and Engineering, 90, 2018, 549.